Memur maaşlarına ek artış kaçınılmaz hale geldi

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, memur ve emeklilerin toplu sözleşme ile belirlenen maaş artışlarının daha cebine girmeden eridiğini, söyledi.

Ağustos’ta imzalanan toplu sözleşme ile memur maaşlarına 2022 yılı için yüzde 5+7, 2023 yılı için yüzde 8+6 artış yapılmasına karar verildiğini hatırlatan Çivi, yapılacak artışlar memurun cebine girmeden erimiştir, dedi.

Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi şöyle devam etti;

Toplu sözleşmenin imzalandığı 24 Ağustos’ta 8,41 TL olan dolar kuru bugün itibariyle 14,17 TL’ye yükselmiştir. Kurdaki artış oranı yüzde 68 olurken, memur ve emekli maaşlarında yüzde 5 artış yapılacak. Toplu sözleşmede, hükümetin belirlediği enflasyon hedefleri doğrultusunda maaş artışları belirlenirken, döviz kurundaki artış sonucu temel tüketim harcamaları da aynı oranda artmaktadır. Memurlar, masa başında belirlenen hedeflere mahkûm edilirken, hayat pahalılığı karşısında yoksullaşmaya devam etmektedir.

Ekonomik göstergeler karşısında, imzalanan toplu sözleşme “etkisiz eleman” haline geldi. 2021 yılının ikinci altı ayında memur maaşlarına yüzde 3 artış yapılırken 5 aylık enflasyon farkı yüzde 7,47 olmuştur. Söz konusu enflasyon farkından dolayı ortalama memur maaşında aylık 410 TL kayıp söz konusudur.

MEMURLAR ASGARİ ÜCRETLİ OLMA YOLUNDA.

Memur maaşlarına yapılan artışlar, 6 toplu sözleşme döneminde de gerçekleşen enflasyonun altına kalmış ve her altı aylık dönemin sonunda enflasyon farkı ödenmek zorunda kalınmıştır. Enflasyon farkının oluştuğu aydan itibaren maaşlara ilave edilmemesi nedeniyle de kayıplar yaşamışlardır. Yaşam standartlarını sürdürebilmek ve aile sorumluluklarını yerine getirebilmek için memurların büyük çoğunluğu borçlanmakta ve geleceğini ipotek altına aldırmak zorunda kalmaktadır.

Memurların da asgari ücretli çalışan durumuna düşürülmemesi, bir nebze olsun nefes alabilmeleri ve kayıplarının telafisi için memur maaşlarına asgari ücretteki artış oranı kadar ek artış yapılmalıdır.
Eklenme : 15 Aralık 2021

Bu habere ekli dosya bulunmamaktadır

Facebook'ta Paylaş
Adres : GMK Bulvarı 40/2 Kat 2 Maltepe / ANKARA - Telefon : (0312) 229 03 25 - Faks : (0312) 229 03 26